5 základních rad, jak si zajistit bohatší důchod

23. 7. 2024

6 min.

Důchod je období, v němž doufáme, že si budeme užívat plody své dosavadní práce a věnovat se koníčkům a aktivitám, na které jsme do té doby neměli čas. Realita důchodového systému však takovou budoucnost může zkomplikovat. Státní penzijní systém totiž již nyní vyplácí na důchodech o desítky miliard korun ročně více, než kolik na ně vybere od ekonomicky aktivních lidí.

Tento deficit se navíc bude v příštích letech kvůli stárnoucí populaci dále prohlubovat. Státní důchody tak budou postupem času schopny pokrývat výrazně menší část životních nákladů než v případě dnešních penzistů. Je proto nezbytné, aby si dnešní střední a mladší generace začaly co nejdříve budovat vlastní finanční zdroje na přilepšení ke státnímu důchodu a zajištění vyšší životní úrovně poté, co přestanou chodit do práce. Jak toho ale co nejefektivněji dosáhnout?

Nabízíme pět základních rad, díky kterým si bohatší důchod může zajistit každý.

1.  Začněte spořit co nejdříve

Čím dříve začnete spořit, tím méně si budete muset v současnosti odpírat. Díky efektu složeného úročení se i relativně malé, avšak pravidelně odkládané částky rychle hromadí – zhodnocují se nejen peníze, které vy sami odložíte, ale postupně také výnosy z nich. Pokud začnete šetřit např. již ve 20 letech, můžete mít na konci své pracovní kariéry naspořeno výrazně více než ti, kteří začnou šetřit např. až ve 40 letech, přestože si budou odkládat výrazně větší část příjmu než vy. Například pokud budete měsíčně investovat 500 Kč s předpokládaným výnosem 9 % ročně po dobu 40 let, můžete mít do důchodu k dispozici 2 miliony korun. I když je vám však více než 30, 40 nebo dokonce 50 let, vždy má smysl se spořením na důchod začít, jen je potřeba svému věku a plánovanému termínu odchodu do důchodu přizpůsobit odkládanou částku a produkt spoření na stáří.

2. Využijte produkty spoření na stáří se státní podporou i příspěvky zaměstnavatele

Stát motivuje občany k budování finanční rezervy na důchod pomocí produktů spoření na stáří, které podporuje státním příspěvkem anebo daňovým zvýhodněním. Využijte toho! Přispívat vám na důchod až 50 tisíci Kč ročně může také váš zaměstnavatel, který z těchto prostředků neodvádí zdravotní a sociální pojištění a může si je vykázat jako daňově uznatelný náklad. Tyto příspěvky jsou navíc osvobozeny od daně z příjmů také pro zaměstnance. Jde o jeden z nejpopulárnějších zaměstnaneckých benefitů.

3.  Zkombinujte si produkty spoření na stáří a maximalizujte jejich výhody

Zatímco penzijní spoření nabízí státní příspěvek až 340 Kč měsíčně a po jeho dosažení také daňové zvýhodnění, dlouhodobý investiční produkt (DIP) otvírá cestu k daňové úspoře hned od první koruny až do výše 48 000 Kč ročně. Pokud si budete do „penzijka“ odkládat 1 700 Kč měsíčně a do DIP 48 tisíc Kč ročně, což odpovídá částce 4 000 Kč za měsíc, získáte od státu 4 080 Kč ročně na státním příspěvku a zaplatíte o 7 200 Kč méně na dani z příjmů. Kombinace DIP s penzijním spořením tak umožňuje maximalizovat podporu státu, od kterého tak na příspěvcích a daňové úspoře získáte za rok celkem až 11 280 Kč.

4. Buďte trpěliví a disciplinovaní  

Pravidelné investování na dlouhém horizontu ideálně na měsíční bázi je efektivní způsob, jak budovat úspory na důchod. Největší přínos z investic přichází právě na dlouhém horizontu. Buďte proto trpěliví a disciplinovaní a držte se vámi zvolené investiční strategie – na delším horizontu je vhodná např. dynamická strategie, jejímž typickým představitelem jsou akcie. Součástí takové strategie může být krátkodobé tržní kolísání cen, které je přitom obvykle třeba „vysedět“, a nikoli prostředky při prvním poklesu v panice vybírat.   

5. Diverzifikujte

Diverzifikace je klíčová pro snížení rizika a maximalizaci výnosů. Rozložení investic do různých produktů pomáhá minimalizovat ztráty v případě neúspěchu jedné části portfolia. Např. v případě DIP můžete kombinovat dynamické fondy s konzervativnějšími investicemi, jako jsou realitní nebo peněžní fondy, abyste dosáhli stabilnějších výnosů.    

Závěr

Důchod může být skvělou a aktivní fází vašeho života, pokud se na něj dostatečně a včas připravíte. Začněte spořit co nejdříve, využívejte státní podporu, případně i příspěvek zaměstnavatele, investujte dlouhodobě a pravidelně a diverzifikujte své investice. Pokud si nejste jistí, jaký produkt zvolit či kolik odkládat, obraťte se na finančního poradce. Využít můžete také naši kalkulačku, která vám spočítá, kolik byste si měli spořit, abyste dosáhli na požadovaný příjem v důchodu. Nejdůležitější ze všeho je ale se spořením na stáří začít, ať už s jakoukoli částkou.

Další články

Pět mýtů a faktů o DIP

Pět mýtů a faktů o DIP

Odliv Čechů ze „starého penzijka" zrychluje. Na vzestupu jsou naopak DPS a DIP

Odliv Čechů ze „starého penzijka" zrychluje. Na vzestupu jsou naopak DPS a DIP

Na důchod si nespoří 42 % Čechů. Řešením se pro ně může stát nový nástroj DIP

Na důchod si nespoří 42 % Čechů. Řešením se pro ně může stát nový nástroj DIP

Vlastní peníze vs. potenciální výnos investice

Na 10letém horizontu tvoří vlastní peníze téměř 3/4 koncové částky. Na 40letém horizontu je to obráceně – 3 ze 4 korun, které získáte, jste do spoření sami nemuseli vložit, ale obdrželi je jako výnos.