Co jsou investice do ETF a pro koho se hodí?

23. 4. 2024

7 min.

V posledních letech se ve světě investic stále častěji skloňuje pojem investování do ETF fondů, nebo také neformálně do „étéefek“. První takový fond přitom vznikl už před 31 lety. Až v posledních letech však začaly ETF fondy celosvětově nabírat na popularitě. Co se pod touto tajemnou zkratkou skrývá, jaké s sebou nese výhody a pro jaký typ investora se hodí?

ETF fond neboli fond obchodovaný na burze (Exchange Traded Fund), je typ investičního fondu, jehož cenné papíry jsou obchodovány na burzovních trzích podobně jako např. akcie. Tento fond nakupuje různé instrumenty, např. akcie, dluhopisy nebo komodity.

Nákupem jednoho cenného papíru takového fondu se dá investovat do vybraného odvětví, indexu, komodity nebo regionu. Když do svého portfolia nakoupíte ETF fondy, stanete se spoluvlastníkem fondu, který nakupuje a drží daná aktiva, nikoli přímým majitelem těchto aktiv. 

Hlavní nástroj pasivního investování

Prvním fondem ETF se stal v lednu 1993 fond s názvem SPDR S&P 500 ETF Trust. Ten sleduje americký akciový index S&P 500, který obsahuje 500 největších společností obchodovaných na amerických burzách. Tento fond a jeho následovníci v průběhu uplynulých let zpopularizovaly myšlenku jednoduchého kopírování trhu, známou také jako pasivní investování.

To vychází z předpokladu, že běžný investor má podle dlouhodobých statistik jen velmi malé šance, že by svým vlastním složením portfolia překonal výnos celého trhu, například indexu S&P 500. Investiční strategie pasivního investování tedy nakupuje celý index, nikoliv jednotlivé akcie. V podstatě tak celý daný trh kopíruje. Popularita pasivního investování je v posledních letech celosvětově na vzestupu a ve Spojených státech již pasivní investování zejména pomocí ETF fondů překonalo objem peněz, které spravují aktivně řízené investiční fondy.

Do čeho ETF fondy investují?

ETF fondy nakupují širokou škálu aktiv, např.:

·       Akcie: ETF fondy obvykle nakupují akcie podle složení konkrétního akciového indexu, jako je S&P 500 nebo Dow Jones Industrial Average. Cílem je poskytnout diverzifikovanou expozici vůči jednomu odvětví, které zahrnuje vysoce výkonné společnosti a nové subjekty s růstovým potenciálem.

  • Dluhopisy: Existují také ETF fondy, které nakupují dluhopisy podle dluhopisových indexů.

  • Komodity: Některé ETF fondy zase investují do komodit, jako je zlato nebo ropa. Jejich držba je levnější než fyzické vlastnictví komodity. Je tomu tak proto, že nezahrnují převzetí komodity do vlastnictví, pojištění a náklady na skladování.

  • Sektory: Tyto fondy sledují výkonnost konkrétního sektoru, jako jsou technologie nebo energetiku, a zahrnují vždy společnosti působící pouze v tomto odvětví.

  • Měny: Jde o investiční nástroje, které sledují výkonnost měnových párů (např. CZK/EUR). Používají se k diverzifikaci portfolia nebo k zajištění proti kolísání kurzu měny.

  • Bitcoin: Od ledna 2024 mají bitcoinové ETF již dvě podoby. Novinkou jsou spotové bitcoinové ETF fondy. Ty vystavují investory cenovým pohybům bitcoinu na jejich běžných makléřských účtech tím, že nakupují akcie ETF fondu, jenž do svého portfolia nakupuje a drží v něm bitcoiny. Již od roku 2021 fungují ETF fondy na bitcoinové futures, které využívají futures kontrakty obchodované na Chicagské komoditní burze a spekulují na pohyb cen bitcoinu.

Pro koho se ETF fondy hodí?

ETF fondy se mohou hodit téměř pro každého, včetně: 

  • Začínajících investorů: Díky nízkým nákladům a diverzifikaci jsou pro ně ETF fondy skvělou volbou. Jejich portfolio je diverzifikované, aniž by museli sami nakupovat jednotlivé položky nebo upravovat složení portfolia podle toho, jak se mění složení aktiv, která sledují. To vše za ně dělá ETF fond.

  • Pasivních investorů: Pro ty, kteří se nechtějí aktivně starat o aktualizaci svého portfolia, nabízejí ETF fondy možnost kopírovat výkonnost celého trhu nebo jeho segmentů.

  • Těch, kdo chtějí zajistit na stáří: Zejména akciové ETF jsou pohodlným nástrojem pro dlouhodobé, avšak současně dynamické, a navíc diverzifikované pasivní investování na stáří. Hodí se zejména pro lidi v mladším nebo středním věku, kteří mají dostatek času využít dlouhodobého růstového potenciálu akcií. Důležité je však odkládat si pravidelně, aby se průběžně vyhlazovaly cenové výkyvy akciového trhu a případný vliv pohybu měnového kurzu.

  • Zkušených investorů: Ti mohou využít ETF fondy k cílenému investování do konkrétních sektorů nebo tříd aktiv a k vyvažování svého portfolia.

Jaké jsou hlavní výhody ETF fondů?

  • Diverzifikace: Jeden ETF fond může obsahovat stovky nebo dokonce tisíce různých investičních nástrojů, což umožňuje investorům snadno diverzifikovat jejich portfolia.

  • Flexibilita: ETF fondy jsou obchodovány na burze jako akcie, což znamená, že je lze koupit nebo prodat kdykoli během obchodního dne za tržní cenu.

  • Nízké náklady: ETF fondy mají obecně relativně nižší náklady na správu než aktivně spravované investiční fondy.

  • Transparentnost: ETF fondy jsou povinny zveřejňovat na konci každého obchodního dne své portfolio, což investorům poskytuje přehled o tom, do čeho fond investuje.

Aktivně spravovaný pasivní investiční fond EFEKTIKA

Výhody ETF fondů, popularity indexu S&P 500 a aktivní správy kombinuje např. fond akciových trhů EFEKTIKA z rodiny investičních fondů společnosti INVESTIKA.