Proč se dívat za hranice tradičních penzijních fondů

16. 4. 2024

6 min.

Český důchodový systém se skládá ze dvou částí – povinného a dobrovolného. Nepovinný, tzv. III. pilíř byl do roku 2024 složený pouze z penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření. Ty stát podporuje státním příspěvkem nebo daňovým zvýhodněním. 

Přestože do tzv. penzijního připojištění již není možné od roku 2012 vstupovat, zůstává v něm stále více než 60 % občanů, kteří si pravidelně odkládají na důchod. Tento majetek spravovaný tzv. transformovanými fondy přitom za uplynulou dekádu ztratil reálně, tj. po odečtení inflace, 20 % své hodnoty!

Je proto na místě zamyslet se, zda tento konzervativní přístup ke spoření stále odpovídá současným, a hlavně budoucím potřebám české populace. Naštěstí dnes existují mnohem efektivnější alternativy. Proč byste je měli zvážit i vy?

Omezení tradičních penzijních fondů

V systému penzijního připojištění (PP) bylo ke konci roku 2022 vloženo 464 mld. Kč. Zejména tzv. garance nezáporného ročního zhodnocení (což znamená, že ani jeden rok nesmí výnos klesnout pod nulu) však vede k silnému omezení výnosů z těchto fondů. Ty činily za uplynulých 10 let v průměru 1 % ročně. To je však problém i v prostředí normální inflace, která se pohybuje kolem 2 % ročně, natož v obdobích zvýšeného růstu cen, jakým si Česká republika prošla v letech 2021–2023 v souvislosti s pandemií COVID-19 a energetickou krizí. Místo toho, aby hodnota zde vloženého majetku rostla rychleji, než o kolik se zvyšují ceny v ekonomice, naopak postupně klesá... 

Doplňkové penzijní spoření

V rámci III. penzijního pilíře lze od roku 2013 vstupovat pouze do systému doplňkového penzijního spoření (DPS), ve kterém bylo ke konci roku 2022 umístěno 120,3 mld. Kč.  Jeho výhodou je vedle státního příspěvku také možnost volby ze tří investičních strategií. To v uplynulých 10 letech vedlo k výnosu v průměru 2–3 % ročně, což bylo o něco více než v případě transformovaných fondů. Přesto to na překonání inflace a  nakumulování dostatečně velkého finančního polštáře na stáří není dost. 

Novinka: dlouhodobý investiční produkt

Od 1. ledna 2024 je možné s daňovou podporou státu investovat i mimo penzijní fondy, a to do nástrojů s vyšším výnosovým potenciálem, než který přinášejí penzijní fondy. Jde o tzv.  dlouhodobý investiční produkt, který umožňuje spořit na stáří nově i do investičních fondů, veřejně obchodovaných akcií a dluhopisů či nástrojů peněžního trhu. 

Tento nový daňově zvýhodněný produkt spoření na stáří přináší na český trh efektivnější způsob, jak si odkládáním peněz jednou významně přilepšit k důchodu. To vše s největší daňovou úsporou v historii a pod dohledem České národní banky. Jestliže během kalendářního roku do DIP odložíte 48 000 Kč, ušetříte na dani z příjmů za rok 7 200 Kč. Spořit můžete pravidelně každý měsíc nebo jednorázově, případně oba přístupy kombinovat. DIP každopádně nabízí oproti „penzijku“ velkou míru flexibility – investovanou částku můžete libovolně měnit pode své životní a finanční situace. 

DIP vnáší svěží vítr do prostředí stále převažujících konzervativních forem spoření na důchod. Na rozdíl od těchto metod, které dosud nepřinesly dostatečné zhodnocení, DIP otevírá dveře k mnohem atraktivnějším investičním příležitostem s výnosem v průměru i více než 7 % ročně.

Jak začít s investicemi v rámci DIP?

Produktu, do kterého se rozhodnete investovat, byste měli vždy rozumět, a to jak jeho výhodám, tak i jeho rizikům. I ten, kdo se ve financích a investicích necítí pevný v kramflecích, může DIP využít. Jednou z možností je obrátit se na finančního poradce, který vám pomůže sestavit individuální investiční portfolio, jež odpovídá vašim individuálním cílům, finančním možnostem a postoji k riziku. 

Na trhu však existují jednoduché, srozumitelné a přitom výnosné produkty, do nichž může investovat téměř každý, a to i bez detailních znalostí financí a ekonomie a bez nutnosti průběžně upravovat investiční strategii v závislosti na ekonomickém a tržním vývoji. Pro dlouhodobé investování v řádu desítek let jsou vhodné dynamické investiční produkty s vyšším výnosovým potenciálem a velkou diverzifikací. Příkladem takového produktu jsou fondy kopírující akciový index, který je složený ze stovek společností. Typické krátkodobé výkyvy akciového trhu v takovém produktu jsou vyhlazeny právě díky dlouhodobému investičnímu horizontu.

Další články

Pět mýtů a faktů o DIP

Pět mýtů a faktů o DIP

Odliv Čechů ze „starého penzijka" zrychluje. Na vzestupu jsou naopak DPS a DIP

Odliv Čechů ze „starého penzijka" zrychluje. Na vzestupu jsou naopak DPS a DIP

Na důchod si nespoří 42 % Čechů. Řešením se pro ně může stát nový nástroj DIP

Na důchod si nespoří 42 % Čechů. Řešením se pro ně může stát nový nástroj DIP