Spoření na stáří s podporou státu IV: Jak je vhodně kombinovat

18. 6. 2024

5 min.

Spoření na stáří je klíčovou součástí finančního plánování, která umožňuje zajistit si pohodlný život v důchodu. Protože je i v zájmu státu, aby se do budování soukromých zdrojů na přilepšení k penzi zapojilo co nejvíce lidí a snížilo tím svou závislost na penzi od státu, existují již tři státem podporované produkty, které lze k zajištění na stáří využít.

V minulých třech článcích jsme si je postupně představili – šlo o „penzijko“ ve dvou formách – penzijního připojištění (PP) a doplňkového penzijního spoření (DPS) – a o letošní novinku, dlouhodobý investiční produkt.

V tomto příspěvku, který je posledním v této sérii, se dočtete o možnostech kombinace produktů spoření na stáří, které si je ne každý účastník českého systému soukromého spoření na stáří vědom. Může tak přitom využít jejich specifické výhody, diverzifikovat své portfolio úspor na důchod a maximalizovat státní podporu.

Aktivně kombinovat lze buď DPS a DIP, nebo PP a DIP, protože tyto produkty se vzájemně doplňují a nabízejí různou formu státní podpory (příspěvek a daňové zvýhodnění). Vzhledem k blížícím se změnám ve III. (dobrovolném) pilíři důchodového systému ukazujeme současné nastavení státní podpory i pravidla, která budou platit od 1. července 2024.

Do 30. 6. 2024:

Příklad kombinace s maximalizací státní podpory pro 35letého člověka s průměrným příjmem 42 000 Kč měsíčně:

Pokud bude odkládat po dobu 30 let měsíčně 5 000 Kč do produktů s předpokládaným průměrným ročním výnosem 7 %, bude dle naší důchodové kalkulačky odcházet do důchodu se 6,1 milionu Kč. Z naspořených prostředků bude moci 15 let čerpat rentu ve výši 54 000 Kč měsíčně.

Do jakých produktů se dá tato částka rozložit, abyste maximálně vytěžili možnosti státní podpory?  

Částka, kterou byste měli měsíčně odkládat, abyste maximalizovali státní podporu jak ve formě příspěvku, tak daňového zvýhodnění, činí také 5 000 Kč. Využít ji můžete i jen v rámci jednoho ze starších produktů na stáří či ji lze rozložit do více produktů spoření na stáří např. následovně:

1.     Odkládáním 1 000 Kč měsíčně do DPS či PP lze získat maximální státní příspěvek 230 Kč.

2.     Podporu ve formě daňového zvýhodnění lze pak uplatnit např. v rámci DIP. Pro maximální daňové zvýhodnění – snížení roční daně z příjmů o 7 200 Kč – je třeba odložit částku 48 000 Kč ročně (a to buď jednorázově, nebo měsíčně ve výši 4 000 Kč).

Celkem lze dnes takto získat od státu ve formě příspěvku i daňového zvýhodnění maximálně 9 960 Kč ročně.

Od 1. 7. 2024:

Částka, kterou byste měli měsíčně odkládat, abyste maximalizovali státní podporu jak ve formě příspěvku, tak daňového zvýhodnění, se od 1. července letošního roku zvyšuje na 5 700 Kč. Pravidla týkající se možnosti (ne)rozložení zůstávají stejná, tedy částku lze mimo jiné rozložit i do více produktů spoření na stáří např. následovně:

1.     Odkládáním 1 700 Kč měsíčně do DPS či PP lze získat maximální státní příspěvek 340 Kč.

2.     Podporu ve formě daňového zvýhodnění lze pak uplatnit např. v rámci DIP. Pro maximální daňové zvýhodnění – snížení roční daně z příjmů o 7 200 Kč – je třeba odložit ročně 48 000 Kč (buď jednorázově, nebo měsíčně ve výši 5 000 Kč).

Pokud bude takový člověk odkládat po dobu 30 let měsíčně 5 700 Kč opět do produktů s předpokládaným průměrným ročním výnosem opět 7 %, bude dle naší důchodové kalkulačky odcházet do důchodu se 6,9 milionu Kč. Z naspořených prostředků bude moci 15 let čerpat rentu ve výši 62 503 měsíčně.

Celkem lze takto získat od státu ve formě příspěvku i daňového zvýhodnění maximálně 11 280 ročně, což může za 30 let spoření činit celkem 338 400 Kč.

Závěr

Spoření na stáří se státní podporou nabízí možnosti, které mohou v delším časovém horizontu výrazně zvýšit vaši finanční nezávislost a váš životní standard v důchodu. Jednotlivé produkty se přitom nemusí nutně vylučovat, ale lze je využívat také současně. Kombinací dvou produktů, jako např. doplňkového penzijního spoření a dlouhodobého investičního produktu, můžete diverzifikovat své úspory a tím případně dosáhnout celkově lepších finančních výsledků.

Další články

Pět mýtů a faktů o DIP

Pět mýtů a faktů o DIP

Odliv Čechů ze „starého penzijka" zrychluje. Na vzestupu jsou naopak DPS a DIP

Odliv Čechů ze „starého penzijka" zrychluje. Na vzestupu jsou naopak DPS a DIP

Na důchod si nespoří 42 % Čechů. Řešením se pro ně může stát nový nástroj DIP

Na důchod si nespoří 42 % Čechů. Řešením se pro ně může stát nový nástroj DIP

Vlastní peníze vs. potenciální výnos investice

Na 10letém horizontu tvoří vlastní peníze téměř 3/4 koncové částky. Na 40letém horizontu je to obráceně – 3 ze 4 korun, které získáte, jste do spoření sami nemuseli vložit, ale obdrželi je jako výnos.